Teknolojinin ilerlemesi ile sürekli hareket halinde ve mobil olup teknolojiye bağlı olduğumuz bu dünyada, lityum-iyon (Li-ion) bataryalar yeni ve temiz enerji depolama sistemi. Bu bataryaların üretimi talep arttıkça hızlı bir şekilde artmakta. Talep artışı ve sürekli gelişen hücre kimyaları, ekipman güvenliği ve kullanıcı açısından da zorluklar yaratmakta. Tehlikeler sadece bataryaların üretiminde değil, bu tür bataryaların kullanımı, uygulanması ve imha edilmesinde de özel önlemler alınması gerekiyor. Son dönemde ülkemizde de elektrikli otomobil yangınlarının yaşandığını gözlemliyoruz. Bazılarının ciddi, bazılarının da küçük çaplı olduğu gözlemlenen bu yangınlar elektrikli araçların üretimleri ve kullanımı giderek daha popüler hale geleceği için güvenlik endişemiz de artıyor. Olası kaza ve devamında meydana gelebilecek yangın konusu ciddi tecrübe gerektiriyor. Fosil yakıt kullanan araç yangınları farklı sebeplerden kaynaklanıyor ve müdahale tecrübemiz olsa da elektrikli araç yangınları genellikle bataryadaki sorundan kaynaklanıyor.
Elektrikli araçlar, yerli otomobil TOOG’ unda trafiğe çıkmasıyla daha popüler hale geldi ve bu durum, batarya yangınlarıyla ilişkili riskleri artırdı. Elektrikli araç bataryalarının yüksek yangın yükü göz önünde bulundurulduğunda, geleneksel yangın söndürücüler maalesef yetersiz kalmakta ve bu noktada itfaiyeciler için taktiksel çözümler devreye girmekte.
İçişleri Bakanlığı koordinesinde, 119 paydaşın katılımıyla; trafik güvenliğini en üst seviyede sağlamak amacıyla “2024-2027 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı” hazırlandı ve Cumhurbaşkanlığı Genelgesi olarak yayımlandı. Yayımlanan bu eylem planında, elektrikli araçların kazalara karışması durumunda etkin ve doğru müdahale sağlamak amacıyla hedefler belirlendi. Buna göre itfaiye, polis ve kurtarma birimlerine “Elektrikli Araç Trafik Kazası Kurtarma Eğitimi” verilmesi için çalışmalar başladı ve süreler belirlendi.
EMEK EĞİTİM AKADEMİ olarak, ülkemizde yapılan çalıştaylara katılarak destek verdik, yurtdışında düzenlenen eğitim ve seminerlere de katılarak uluslararası yenilikleri yakından takip ettik. Gelen talep doğrultusunda, Bulgaristan İtfaiye Teşkilatlarında görevli 68 personel için eğitim düzenledik. İtfaiye personeli katılımcılarımız için üniversite onaylı, E-Devlet sorgulamalı veya uluslararası geçerli Cardcert Europass sertifika ve kimlik kartı düzenleyerek kariyerlerine ve zorunlu olan Temel İtfaiye Eri Eğitimi programlarına katkı sağladık. Olası bir müdahale operasyonu sırasında yaşanabilecek can kayıplarını ve sonrasında ortaya çıkabilecek yasal sorumluluğu göz önünde bulundurarak, operatörlerimizi korumak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
İçişleri Bakanlığı koordinesinde trafik güvenliğini en üst seviyede sağlamak amacıyla “2024-2027 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı” hazırlandı. Yayımlanan bu eylem planında, kullanımı artan elektrikli araçların kazalara karışması durumunda etkin ve doğru müdahale sağlamak amacıyla belirlenen hedefler dikkat çekiyor. Buna göre, “Elektrikli Araç Trafik Kazası Kurtarma Eğitimi” verilmesi amacıyla standart eğitim müfredatı ile ders materyalleri geliştirilecek ve eğiticiler yetiştirilecek.
Bu kapsamda hazırladığımız müfredat dahilinde 8 saat nazari/örgün olarak; Belediye ve OSB İtfaiye Birimleri, köprü tünel ve otoyol işletmeleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızca hazırlanan ve 2021 yılında güncellenen Otopark Yönetmeliğine tabi bünyelerinde elektrikli araç barındıran otoparka sahip işletmelerin söndürme ekipleri için düzenleyebileceğimiz eğitimler sonrası katılımcılarımız üniversitemiz üzerinden belgelendirilmektedir.